אדם לאדם - אדם אדם לאדם - אדם
חיפושדלג על חיפוש
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

מהי לידה שקטה וכיצד להתמודד

ד"ר מאיה וולף, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי לגליל, מסבירה מהי לידה שקטה, הדרכים להתמודד עם ההיבטים הנפשיים והערכות לקראת הלידה הבאה.

 

לידה שקטה או במינוח הרפואי stillbirth, מתייחסת ללידת עובר מת. מקור המושג בא להבדיל מלידת חי, בה היילוד בוכה.
ברוב המקרים האבחון נעשה בעקבות דיווח של האישה על שינוי במספר תנועות העובר או היעדרן. הוא נקבע על ידי רופא וצוות חדר לידה, לאחר שבבדיקת הדמיה נמצא כי אין דופק.

 

לידה שקטה
 
 

ישנם מספר מצבים היכולים להוביל ללידה שקטה


1. הפסקת הריון יזומה, כאשר המשך ההריון עלול לסכן את האישה או היילוד, למשל יילוד עם מום עוברי מורכב. לאחר אישור של וועדה להפסקת הריון מתבצעת הפסקת הריון יזומה. בהריון מתקדם לא ניתן לבצע הפסקת הריון באמצעות טיפול תרופתי או גרידה ויש לבצע זרוז לידה וללדת את העובר. לידה שקטה מסוג זה מבוצעת באופן יזום ומתוכנן.


2. מוות תוך רחמי הוא מצב בו עובר מת מסיבה כלשהי בעודו ברחם לאחר שבוע 20 להריון. הסיבות האפשריות כגורם לתמותה כוללות מחלת רקע אימהית כגון נטייה לקרשיות יתר, סוכרת טרום הריונית לא מאוזנת, מצבים ברחם ובשלייה כגון קרע של הרחם (בשל ניתוח קיסרי בעבר), הפרדות שלייה, אי ספיקת שלייה וסיבוכים של חבל הטבור (קשר הדוק בחבל הטבור). הסיבות העובריות האפשריות הן למשל, בעיות כרומוזומליות, מום עוברי, האטה בגדילה וזיהום.


3. לידה מוקדמת מאוד על גבול החיות, למשל צירים מוקדמים או פקיעת קרומים וירידת מים לפני שבוע 24. שיעור היילודים השורדים בלידה לפני שבוע 24 הוא נמוך מאוד. הלידה המוקדמת עלולה להתפתח על רקע זיהום, מומים מבניים ברחם, אי ספיקת צוואר וסיבות נוספות.

 

לידה שקטה 2


לידה שקטה היא לידה לכל דבר, כולל כל תופעות הלוואי, הכאבים והקשיים המלווים אותה, המוחמרים ביתר שאת בשל התוצאה הכואבת. במצבים אלה נעשה מאמץ להתאים את ההליך הרפואי למצב ורצון היולדת, תוך ליווי רגשי לאורך התהליך.

 

במרכז הרפואי לגליל פועלת מרפאה סב לידתית ייחודית עבור נשים שאושפזו או טופלו במרכז הרפואי וחוו אובדן היריון בגיל החיות (אחרי השבוע ה-24) או פטירת יילוד לאחר הלידה. המרפאה כוללת צוות רופאים המומחים בסיבוכי היריון, רופא מומחה בגנטיקה רפואית, אחות ייעודית בנושא אובדן היריון, עובדת סוציאלית ועפ"י צורך גם רופאת פגייה.

כחלק מהשירות שניתן במרפאה מתקיימת שיחה עם בני הזוג וסקירת מהלך האירועים שחוו, כולל הלידה השקטה והאשפוז במחלקה. כמו כן מתבצעת הערכה מפורטת של הרקע הרפואי של המטופלת, העבר המיילדותי שלה והערכת גורמי הסיכון. בנוסף מבוצעת הערכה גנטית לגבי מחלות גנטיות במשפחה, סקירת בדיקות סקר גנטיות שבוצעו ובמצבים בהם בוצע דיקור מי שפיר או נלקחה דגימה גנטית - מוסברת לבני הזוג התשובה ומשמעותה.
במידה ובני הזוג הסכימו לביצוע נתיחה שלאחר המוות, מוצגים בפניהם ממצאי הנתיחה. בני הזוג מקבלים הסבר בהתאם לממצאים מהגורמים המקצועיים וכן המלצה להמשך בירור ולביצוע בדיקות שעשויות לעזור באבחנה של סיבת המוות העוברי, כל זאת במטרה להוביל ללידת ילדים בריאים במועד בהריונות הבאים.

 

בהמשך המפגש מבוצעת שיחה פרטנית עם עובדת סוציאלית שתמכה בבני הזוג במהלך הלידה השקטה, במטרה לאמוד את המצב הרגשי ולספק כלים נוספים להתמודדות עם המצב. ניתן לקבל טיפול פרטני לעיבוד האובדן לצורך מתן כלים ותמיכה להתמודדות עם הריון נוסף. הטיפול במפגש מהווה סגירת מעגל של הצוות המקצועי המטפל עם בני הזוג, מאפשר לשחזר את התהליך שעברו, לבטא כל רגש ובקשה ולתכנן את ההריון הבא ולהתכונן אליו.

 

לידה שקטה 3


מאמר זה נכתב לרגל חודש המודעות ללידה שקטה על ידי ד"ר מאיה וולף, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי לגליל, במטרה לשבור את השקט להעלות את המודעות ולדבר על נושא חשוב זה.


 

עבור לתוכן העמוד