טיפולי הפריה חוץ גופית
זוג מוגדר סובל מבעיית פוריות אם הוא לא משיג הריון לאחר שנה ( 6 חודשים אם מדובר בגיל האישה מעל 35) שבה קיים יחסי מין באופן סדיר בלי להשתמש באמצעי מניעה. כ-10%-15% מכלל הזוגות הנשואים נתקלים בבעיית פריון . כ-40% מהבעיות מיוחסות לאישה; כ-40% מהבעיות מיוחסות לגבר; והיתר (20%) נובעות משילוב של שניהם או מגורמים בלתי ידועים.
בישראל מבוצעים טיפולי הפריה חוץ גופית כבר משנת 1980 . הטיפול ניתן לנשים בגיל 18-45,ובמקרים של תרומת ביצית, הטיפול ניתן עד גיל 54 .לנשים שמלאו להן 39 שנים, ניתן לבצע, משיקולים רפואיים, טיפולי IVF כאפשרות ראשונה לטיפולי פוריות.
לכל מטופלת נקבעת תכנית טיפול אישית ופרוטוקול טיפול הורמונלי הכולל שילובים שונים של תרופות ומינונים על מנת לשפר את סיכויי ההיריון ולגייס מספר ביציות מבלי לסכן את המטופלת.
המעקב אחר תהליך הגירוי של השחלות והתפתחות הזקיקים מתבצע באמצעות בדיקות אולטרסאונד נרתיקי ובדיקות דם תכופות. המטופלת מוזמנת לביקורת כל כמה ימים (הביקורת תתבצע ביחידת הIVF)לאחר ביקורת ביחידה תעודכן בהוראות הטיפול בשיחת טלפון על ידי אחות היחידה באותו יום ותקבל מועד הגעה נוסף.
בהגעת זקיקים לגודל של 18 מ"מ תוזמן האישה לביצוע שאיבת הביציות.
שאיבת הביציות מתבצעת בהרדמה, יש צורך בצום של 8 שעות טרם הפעולה.
התהליך מתבצע בגישה נרתיקית בהנחיית אולטרסאונד אליו מחוברת מחט השאיבה. הפעולה אורכת כ-10-20 דקות. לאחר השאיבה המטופלת עוברת לחדר התעוררות למשך שעתיים להשגחה של אחות ומשוחררת לביתה.
*לבקשת המטופלת אצלנו ביחידה אפשר לבצע שאיבת ביציות ללא הרדמה.
יום אחרי השאיבה יימסר למטופלת מידע על הפריית הביציות ומועד ההחזרה המשוער.
החזרת העוברים תתבצע ביום 2-5 לאחר השאיבה, מספר העוברים יוחזרו על פי החלטת רופא בהתאם להנחיות משרד הבריאות המתייחסות לגיל האישה, איכות העוברים ומספר טיפולים קודמים.
החזרת העוברים מתבצעת לרוב ללא הרדמה .
לקראת הפעולה יש לשתות מים ולמלא את השלפוחית השתן. הפעולה אורכת כ 5-10 דקות. במהלך הפעולה רופא מכניס את הקטטר לרחם האישה ומזריק את העוברים במקום המיועד, לציין החזרת העוברים מתבצעת תחת הנחיית סונר בטני.
12-14 יום מההחזרה תוזמן המטופלת לבדיקת דם להריון.
• קיימת חשיבות גדולה בנטילת חומצה פולית 400 מק"ג בתקופת הפוריות, חובה ליטול 3 חודשים טרם תחילת טיפולי הפריה.
• לפני פנייה לתחילת טיפול ביחידת IVF יש לבצע בקופ"ח את הבדיקות המפורטות בטופס המצורף.
את התוצאות יש לשלוח בפקס אל מזכירת היחידה ולתאם פגישה, פרטי יצירת קשר בתחתית העמוד.
מידע נוסף באתר משרד הבריאות